geschiedenis


onstaan van de Boemelaire van St-Martens-Voeren

Naar wat er verteld word is de karnavalsvereniging onstaan op de kinderkarnaval van de Chiro van St-Martens-Voeren. De heer Vroonen zou voorgesteld hebben om koppeltjes te maken met dansen (of een spel) en zo zouden de eerste leden van de Boemelaire een feit zijn. Dit is in het jaar 1975  geweest. Dit is dus al nu in het jaar 2011, 36 jaar geleden dat deze vereniging  actief is geweest op gemeenschappelijk vlak . De vereniging  heeft door haar onstaan ook al een schitterende historie op haar naam geschreven, dankzij deze pioniers, die uit algemeen gemeenschappelijk belang handelden en daarbij vaak persoonlijke belangen opzij schoven . de jaarlijks terugkomende zittingen zorgen voor hilarische toestanden, die door tal van bewoners van Voeren nog steeds geäppricieerd worden. Ook de optocht zorgd ervoor dat de jeugd en de ouderen samen verbroederen en dat heel even de grens van leeftijd en afkomst vergeten worden . De oergezelligheid keert dan weer in het dorp terug en met de huidige gejaagdheid van alle mensen in deze tijd , lijkt het dan toch mogelijk om de tijd weer terug te draaien naar vanouds, waar men gezellig in een café tijd maakte voor elkaar en de gejaagdheid van het leven aan zich voorbij liet passseren. Daarom is het ook heel belangrijk dat de vereniging haar werk voort blijft zetten om de toekomstige generaties ook te laten proeven van de tijd van vroeger. En gegarandeerd zal dan de fakkel de komende generatie nog blijven branden en doorgegeven worden aan de volgende karnavalisten , die de tijd van vroeger weer laten herleven. HEERLIJK TOCH

Levensloop van de nar van de Boemelaire van St-martens-Voeren

Even voorstellen, in het jaar 1996 werd de taak van nar bij de Boemelaire in het leven geroepen. Als nieuwkomer van de Boemelaire leek het mij op het lijf geschreven te zijn en maakte ik dan ook de “bewuste zatte” keuze om dit met volle overgave te doen. Het schitterende blauwe narrenpak gaf de vereniging een nog mooiere uitstraling en dit gaf mij de energie om nog jaren als nar bij de Boemelaire te vertoeven. Na 11 jaar doet het mij nog steeds plezier om door het leven te gaan met deze, voor mij, bijzondere taak. De rinkelende belletjes doen steeds hun werk en zorgen dat de binnenkomst van onze vereniging, op de vele lucratieve uitstappen in de Voerstreek en daarbuiten, nooit onopgemerkt voorbijgaan.

Een paar jaar geleden kwam de volgende spannende uitdaging van de vereniging. Het was tijd geworden dat de trekkende paarden van de vereniging een beetje ontlast werden en het secretariaatschap werd mij toevertrouwd. Met de nodige carnavalservaring  ging ik aan de slag, maar kwam er al snel achter dat een “simpele carnavalsvereniging” meer schrijf -en briefwerk aan de dag legt dan ik verwachtte. Daarom doe ik ook mijn “narrenpet” af voor mijn voorgangers, Pascal en William.

 De Boemelaire va St-Maïte hebben bij mij een bijzondere plaats in het hart en dit bonzend carnavalistisch hart zal nog jaren sneller gaan kloppen bij het zien van de maand november, waarin de samenhorigheid tussen de leden weer oplicht en vele vriendschapsbanden gesmeed worden. Daarom zullen de Boemelaire deze culturele opdracht voor onze Voerdorpen nog jaren voortzetten met de steun van U allen.

Nar en secretaris, Pierre Nix

Reacties zijn gesloten.